måndag 22 oktober 2012

det mysiga kroppsarbetet

                                             bild lånad från http://theamishvillage.net/

För att orka tänka i flera led och närmare börja fundera på vad klimatförändringar, energibrist eller en kraschad ekonomi kan innebära för mig, är det lätt att börja romantisera. Det är en slags försvarsmekanism. "Åh, så mysigt, vi har växthus, kanske b o r vi till och med i ett växthus och har vinrankor inomhus (sett i Kloka hem) och vi snickar och jobbar i skogen och blir seniga, friska, brunbrända och nästan...vackrare. " 

Solen ska skina över min omställning. Då orkar jag. En kortare period. Det finns inget ju deppigare än ett betlass i november. På en lerig, gråkall åker.

Ett botemedel mot dagdrömmar, tidskriften "Lantliv", dess estetik och romantisering är Ester Blenda Nordströms utmärkta reportage: "En piga bland pigor" 


År 1914 utgav sig Ester Blenda Nordström för att vara bondpiga och sökte jobb på en gård i Sörmland. I boken stiger pigorna upp halv fem på morgonen, börjar med mjölkandet och jobbar i ett sträck till klockan tio på kvällen. Dag efter dag. År efter år. Fötterna värker, ryggen tar stryk och allt luktar illa och är fuktigt och skitigt. 

Usch. Jag tappar helt lusten att mjölka vare sig kor eller getter när jag läser boken. Jag vill inte ens dansa logdans på lördagskvällen. Hur i hela friden kunde de orka med det? 

Dags att hitta på något annat att dagdrömma om. Eller bara googla lite mer på "amish people romantic style" 

4 kommentarer:

  1. Men det _är_ ganska mysigt med kroppsarbete. Och när dagen är helt uppfylld av överlevnadsmåste typ hämta vatten och hugga ved somnar man så gott... Bara jag får ha Facebook kvar.

    SvaraRadera
  2. Det säger Blenda också. Gödseldoften är tröstande, korna lugnar ångest, men ändå längtar hon därifrån.

    SvaraRadera
  3. ...Och vi längtar ifrån våra liv... Till något annat.

    SvaraRadera
  4. 1940:talets tekniknivå ger ett mycket trevligare tungt kroppsarbete med gård och djur, betongplatta i ladugården så det inte blir geggigt, rinnande kallt och varmt vatten, el och med det belysning, mjölkmaskin, mjölkkyl, ventilationsfläkt med termostat för ladugården, spannmålskross och t.o.m. automatisk utgödsling. Torkfläkt för hö och spannmål ger mycket mindre mögel.

    En eltruck/traktor för inomgårdstransporter, bioråvara för ensilageplast och svindyr syntetdiesel för en fälttraktor och tröska och det börjar bli riktigt trevligt. Inga problem att jobba hårt i 30-40 år om man ser till att inte förhäva sig.

    Lite 2000:tals teknik förbättrar verkningsgrader och man kan få telefoni och internet mobilt vilket är praktiskt och dagens viskoskläder är bättre än dåtidens.

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)