tisdag 9 oktober 2012

Om "klimatångest" som begrepp

Ångest är ett ord som en hel del människor tyvärr är väl förtrogna med. Deras ångest är som en gammal tråkig släkting: Man känner igen den, kan tampas med den, men blir inte av med den.

För andra är ångest något helt obekant. Det är inte ett ord som finns i deras vokabulär, inte något som de känns vid överhuvudtaget. Att sedan många psykologer skulle beskriva även de här personerna som "ångestdrivna"- tja, det är en helt annan sak.

Klimat plus ångest tillsammans låter hur tråkigt som helst. Det indikerar att du är en självspäkande pessimist som inte unnar andra att ha roligt. Att du är en sån som vet bäst.

Klimatångest borde dessutom kunna lindras med rätt medicin. En tablett, en quick-fix. Men man måste vara rätt endimensionell som människa för att tro att det går. Eller en person som bara letar efter goda nyheter. Det finns det många som gör. Varje liten, god nyhet om solpaneler eller vindkraft eller grön teknik eller elbilar slås upp stort. För mig är det mer som en lördagsfylla än en lösning. Vi berusar oss lite så att det inte gör så förbannat ont.

Det gör ont att inte kunna lösa det här med klimatet. Om det bara hängde på mig. Om det bara hängde på dig. Om det bara hängde på Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)