torsdag 11 oktober 2012

mobiltelefonberget




Jag funderar på att starta en soptipp här på vår bakgård. Enligt FN är elektroniskt skrot den snabbast ökande avfallstypen i världen. Återvinningsprocenten är låg. Rader av giftiga ämnen läcker ut på soptippar världen över.

Det är ofta barn som sorterar skrotet. Jag funderar på att låta Axel och hans kompisar sönderdela våra gamla mobiltelefoner och datorer. Så att vi kan köpa nya.

Det är inte helt riskfritt, förstås.

Men om vi vill fortsätta konsumera teknik borde vi kanske ta hand om skiten själva också - och inte skeppa iväg avfallet till andra delar av jorden?

Yes - in my backyard, här i Bagis.


"Experter gör idag bedömningen att antalet elektroniska apparater i världen kopplade till internet kommer att ha minst tiodubblats till 2020. Från drygt 5 miljarder till över 50 miljarder. Den avgörande frågan är naturligtvis hur energi- och materialförsörjningen skall gå till. Precis som åtgärder nu vidtas för att reglera finansmarknaden och rader av osunda krediter, måste samma tänkande prägla användningen av naturens resurser. En rejäl utmaning både för politiken, företagsamheten och oss konsumenter."
                                                             Anders Wiijkman, SvD Brännpunkt 10-07-30



4 kommentarer:

  1. Funkar kommentarerna nu? Eller kanske sån där granskningsfunktion? Iaf, ville bara säga att vi allt tar hand om elektronikskrot i Sverige med:
    http://www.boliden.com/sv/Hallbarhet/Miljoansvar/Avfall/Atervinning-av-elektronikskrot/

    Skicka det hellre dit än gör ett eget upplag i Bagis! ;)
    /Caroline

    SvaraRadera
  2. Vad bra! Klarar Boliden av 10 ggr mer inom åtta år? :-)

    SvaraRadera
  3. Hörru, hur mycket tänker ni slänga i Bagis med omnejd eg?? :)

    Vi kanske behöver 10 Boliden till inom åtta år? Arbetsmöjligheter? Framtidsmarknad? Varför inte satsa pengar på ansvarsfull återvinningsindustri, hellre här med hyfsat stränga miljöregler än någon annanstans, eller?

    /Caroline

    SvaraRadera
  4. Det tycker jag också! Hit med skiten bara. Men, någon annan kanske tycker att det blir både fult och smutsigt med återvinningsindustri på deras bakgård? Det var lite det som var poängen med mitt inlägg. Att om vi köper får vi sortera också. Här. "Har man tagit fan i båten får man ro den iland", skulle mamma sagt :-)

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)