tisdag 16 oktober 2012

om detta ska ni inte berätta


Annie Lööf : "Jag är optimist inför klimatutmaningen"
Jonas Sjöstedt: "Det är nog bättre att vara realist"

                                                                                      ur dagens riksdagdebatt 


Det finns en del paradoxer runt arbetet mot klimatförändringar som jag tycker extremt illa om. En av dem är denna:

Att prata om hur vi behöver förbereda oss inför framtiden tyder på en defaitistisk hållning. Därför ska vi inte prata om det. Vi tror på internationella överenskommelser på klimatområdet.
De borde kunna fungera, måste kunna fungera.
Därför pratar vi inte om vad vi gör om de inte fungerar.

Har de fungerat? Inte hittills. Men vi vill vara positiva, sprida ett positivt budskap (folk röstar så mycket hellre på något positivt, inte sant?) Därför är det bättre att vi kallar det för "klimatutmaning", som Annie Lööf gör, än för "den kommande klimatkatastrofen".

Av samma anledning ska vi inte prata om vad enskilda medborgare gör för strävanden att ställa om. I och för sig; vi tycker att det är bra.
Men det betyder ju ändå ingenting. Det enda som betyder någonting är de internationella överenskommelserna. De som vi inte gör, som vi inte håller, som vi inte har.

Vi håller oss till dem. Därför pratar vi inte om klimatflyktingar, våld, inbördeskrig, svält och annat elände. För allt det där kommer vi ju tillrätta med när vi har våra hållbara internationella överenskommelser. De där som vi inte har.

Ingen är väl intresserad av att sprida panik?

Miljöpartiet skriver snällt "regeringens omställningspolitik kommer ta hundrafemtio år".  Men som det ser ut idag finns det inte ens förutsättningar för mänskligt liv om hundra år. Vi tuffar i rask takt mot en temperaturhöjning på 6 grader.

Men okej, låt oss  försöka föreställa oss att den sista människan på jorden är en allianspolitiker som sitter och ställer om, då.

Usch, nu spred jag dålig stämning igen.

Men vi måste våga vara realistiska. Och få tänka alla tankar om framtiden.  Om inte tanken är fri förhåller vi oss ju till konsumtion som medeltidsmänniskan gjorde till religionen. Då kommer vi gå runt och skrika "Kättare! Kättare!" till varandra.

Eller, det där var väl inte så smart skrivet. Det är väl precis vad många tillväxtkritiker redan råkar ut för.

4 kommentarer:

  1. Får jag tipsa Özz om din blogg? Så han kan ta upp lite av dina grejjer i sin föreställning "Dålig stämning". Eller gör det själv vetja. Tipsa Özz alltså.

    SvaraRadera
  2. Nu fick man en anledning till till att se Özz show.

    SvaraRadera
  3. Den skulle jag också vilja se. Bara för den dåliga stämningens skull. :-)

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)