onsdag 31 oktober 2012

Utan el - vad händer?

"Flera döda, hus som står i lågor och kraftverk som exploderar. Likväl är det första jag ser när monsterstormen Sandy bedarrat en kvinna som skäller ut sin mobiltelefon för att den vägrar plocka upp någon täckning. Åh, dessa New York-bor..."                                                                               SvDNäringsliv, 121031 
                                        The Star Ledger: Homeowners with power outages following the hurricane 
                                        are finding it hard to buy gasoline for their portable home generators

Forskare har räknat ut att sannolikheten för ett större elavbrott i Sverige är som störst en tidig helgmorgon i december, januari eller februari. Brr. 

Men vad händer egentligen vid ett strömavbrott?
Efter en minut får intensivvården problem om inte reservaggregaten fungerar. Som här.
Efter en timme slutar trafikljusen fungera, efter åtta timmar riskerar vattnet att bli förorenat och många människor börjar frysa i sina hem. Efter åtta timmar slutar också bankomater, ja, hela banksystemet att fungera. Mobiltrafiken fungerar oftast inte heller. Det leder till att folk blir oroliga för sina släktingar och vänner och tar stora risker för att få kontakt med dem.  Efter ett dygn blir många hungriga och efter några dygn finns en risk för tilltagande laglöshet. 

Det är några av slutsatserna från de undersökningar som finns, och de är många. Ett särskilt ställe där man tydligen inte vill befinna sig vid ett strömavbrott är i en hiss:

"Speciell uppmärksamhet bör till exempel ägnas elektriskt manövrerade lås, betalningsautomater, bankautomater, möjligheten att tanka bensin, kassaapparater, reservbelysning och hissar. Hissar borde alltid utformas så att de stannar på ett våningsplan och att dörrarna går att öppna." 
                                  Energimyndigheten "Blackout" 2004.  


Men alla människor blir naturligtvis inte kriminella och konstiga av ett elavbrott. Det är, precis som vid andra kriser beroende på vem du är och hur väl förberedd du är. 

"Människor reagerar olika på ett elavbrott; beroende på sammanhanget kan folk lika gärna börja slåss som att de kan bli vänner för livet. Som regel tenderar de dock att göra detta utomhus. När tillgången på el är säkrad nöjer sig folk med att sitta framför datorn eller tv-apparaten, men så snart strömmen går söker man sig ut i trapphallen eller på gården för att undersöka om grannen också har drabbats. " 
David Nye, "When thew lights went out, blackouts in America. " 
Det kommer vara på gatan det händer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)