torsdag 18 oktober 2012

Vatten



"Vättern är vattentäkt för 250 000 personer boende i närområdet, och det finns planer på att hämta råvatten från Vättern även till kommuner längre bort. Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel; därför är det viktigt att vattentäkten inte förorenas. Svenskt Vatten anser att skjutandet över Vättern är olämpligt och att det absolut inte bör utökas utan snarare avvecklas. "
                                                            från branschorganisationen "Svenskt Vatten"s hemsida 12-10-11


Äntligen har kampanjen "Rädda Vättern" tagit fart. Den är lite tafflig och kommer nog inte få så mycket uppmärksamhet. Det handlar ju om en perifer sjö i Småland/Västergötland/ Östergötland.  Du kanske inte har läst så mycket om kampanjen?  En liten facebookjämförelse: 500 gillar "Rädda Vättern" - 7500 gillar "rädda Ojnareskogen"

Detta har hänt: 

Vättern är en av Sveriges största och viktigaste dricksvattentäkter. Den förser idag flera hundratusen människor med dagligt  dricksvatten. Om trettio - fyrtio år, när vi har fått de där besvärliga klimatförändringarna, kanske Vättern är dricksvattentäkt för miljontals människor. Eftersom hela Örebro län saknar eget framtida dricksvatten planerar man att bygga en tunnel från Vättern för att klara vattenförsörjningen. Om havsnivån höjs lite mycket, så att det blir saltvatteninträngning i Mälaren - ja, då ska Vättern försörja även hela Stockholm med omnejd med dricksvatten. 

Låt oss kalla Vättern för en viktig sjö. Vi borde vara rädda om den. 

Men den ena handen vet knappt vad den andra gör. Försvaret har slängt ner sitt skräp i sjön ända sedan första världskriget. Det kallas för traditionNuförtiden tränar de sig även på djuphavsbombning från sina JAS-plan ner i norra Vättern. Och de vill bomba mer. Samt bjussa på lite schysst Vätterbombning även för stridsflygare från andra länder.

Hur mycket vill de skjuta ner i framtida Stockholmares dricksvatten?  

Idag skjuter försvaret  totalt 20 dagar per år, med ungefär 1 000 skott. Försvarsmakten har ansökt om att få utöka flygverksamheten till 50 dagar per år och totalt 79 000 skott. 
Mängden flygfotogen över sjön kommer öka från 193 till  5600 kubikmeter årligen. Det är en rejäl ökning, det. 

Som om det vore nog med det:  Flera företag, bland annat Gripen gas,  borrar på andra håll i Vättern för att se om man kan hitta naturgas. 

Heja långsiktighet. Nu blev jag törstig. 

6 kommentarer:

  1. Hur ser vatteskyddsföreskrifterna ut för Vättern?

    SvaraRadera
  2. Politiker från bygden motionerar om att Vättern bör betraktas som en särskilt värdefull vattentäkt. Det är den inte nu. Idag har man bara riksintressen på ett antal platser i sjön. Konstigt, när det är samma vatten.

    SvaraRadera
  3. Googlade! Blir inte klok på om det fortfarande är ett förslag eller de är fastställda. Oavsett vilket så skulle jag vilja beskriva dem som rätt dåliga! Och någon riskinventering verkar inte vara gjord!

    Politikerna kan ju börja använda de styrmedel de har för att skydda vattentäkten innan de skriker efter andra åtgärder!

    SvaraRadera
  4. Håller med! Jag läste någonstans att bara 40 % av landets kommuner har, genom lag, säkrat skyddet av sina vattentäkter. :-(

    SvaraRadera
  5. Det beror lite på hur man räknar. Det är möjligt att det är så lite som 40% av antalet vattentäkterna som har ett modernt skydd, men det är betydligt större del av vattnet som har det!

    En allmän vattentäkt ska ha ett uttag på 10 kbm per dygn eller försörja vård eller skola för att det ska finnas krav på skydd. Det finns många allmänna vattentäkter som inte uppfyller det kravet! Det finns också många vattentäkter som fick ett adekvat skydd under nittiotalet, vilket inte riktigt uppfyller dagens krav men ändå är ett ganska bra skydd. Jag kan förstå att man har prioriterat vattentäkter utan skydd framför sådana med hyfsat skydd.

    Att ta fram vattenskyddsföreskrifter tar tid och är dyrt. Ju större täkt dessto fler som ska delta i samråd och dessto komplexare hydrogeologiska modeller. Arbetet med vattenmyndigheten har också ännu inte riktigt gjort det självklart med avrinningsområden istället för andra administrativa indelningar.

    Men just i detta fallet om politiker på riksnivå lyfter frågan borde ju inte administrativa gränser vara oöverstigliga

    SvaraRadera
  6. Det är så bra att du kan så mycket om det här! Tack :-)

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)