tisdag 6 november 2012

6 grader / ingen olja / inget jobb


Det har väl varit känt ett tag att arbetet med att sänka koldioxidutsläppen inte går så bra. Tvärtom - det går skitdåligt. Rapporterna om hur vi kommer ha en sex grader varmare värld (eller mer!) redan om nittio år duggar tätt. The Guardian skriver om en sådan, helt ny rapport.
"Even doubling our current rate of decarbonisation, would still lead to emissions consistent with 6 degrees of warming by the end of the century. To give ourselves a more than 50% chance of avoiding 2 degrees will require a six-fold improvement in our rate of decarbonisation.- - - Business leaders have been asking for clarity in political ambition on climate change. Now one thing is clear: businesses, governments and communities across the world need to plan for a warming world – not just 2°C, but 4°C, or even 6°C."
              Leo Johnson, konsultföretaget PwC 

Omställningen kan inte gå tillräckligt snabbt. Visst, sektorer med gröna jobb växer starkt, men det räcker inte. Staten klarar inte av det här. Inte företagen heller. Varje ny rapport blir bara ytterligare ett bevis för hur bristande handlingskraften hos de handlingskraftiga är. Vare sig vi har betalat dem eller valt dem. 

Tur i oturen att vi ser ut att vara på väg in i en världsomspännande recession. Tur - därför att ingenting minskar koldioxidutsläppen så mycket som en rejäl ekonomisk kris. Otur - därför att en ekonomisk kris bara leder till att det finns ännu mindre utrymme för att proaktivt göra något åt klimat och energifrågor.  

Om man ens tror på tillväxt. 
Och så den där viktiga frågan om i vilken hastighet fossila bränslen faktiskt är utvinningsbara. Hur stora är de outnyttjade reserverna? 

Det blir ett sammelsurium av röster i mitt huvud. Klimatförnekare, alarmister, teknikoptimister, ekonomer, tillväxtkritiker, råvaruexperter, omställare. Det där med att tänka i flera led är inte lätt. 

Vad är viktigast? Vad är mest sannolikt? I vilken ordning kommer saker att hända? Fatta, att majoriteten av mänskligheten inte orkar tänka på det här. 

Det bästa, och det sämsta är att vi inte lär behöva vänta så länge på att få veta. Ge oss två-tre år och mycket lär vara uppenbarat. 

10 kommentarer:

  1. Jorden har ju upplevt mycket stora klimatförändringar förr. Klimatet i Sverige har ju i historien varit betydligat varmare och betydligt kallare (remember istiden). Skillnaden var att förändringar oftast kommit långsamt, förutom vid meteoritnedslag och stora vulkanutbrott, när faktiskt stora temperaturförändrinar skett ännu snabbare är dagens förändringar. Människor, djur och natur får helt enkelt anpassa sig till ständigt förändrade klimat. Jag tycker att miljödebatten borde handla mer om alla gifter som vi släpper loss i naturen och som inte bryts ned. Människan pumpar ut Round-up, kadmium, antibiotika, plastmaterial och diverse cancerogena ämnen i naturen.

    SvaraRadera
  2. Även om det betyder att 90 % av jordens befolkning måste dö?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen har vi vetat det i 40 år, men ingen orkar vända skutan. Läs professor Gösta Ehrensvärd lilla bok "Före - Efter" från 1972. Han kallar de kommande århundraderna för "ett mellanspel i moll" då naturen reglerar antalet människor på ett hårdhänt sätt.

      Radera
    2. Jag tror inte att folk behöver dö i mängder för att klimatet förändrar sig. En del platser blir mindre bördiga, och andra blir bättre (svenska jordbruket har tex överlag haft mycket bra skördar de senaste åren). Sen är det ju tveksamt om jorden överhuvudtaget klarar av att på ett hållbart sätt föda en så stor befolkning som vi har nu, om inte så kommer naturen att reglera ned folkmängden, dvs en del kommer att dö (och detta då helt oberoende av om vi får en klimatförändring eller inte). Nuvarande jordbruk bygger ju tex på på stora mängder konstgödsel (och billig diesel). Att 90% skulle dö pga av 6 graders klimatförändring vet jag inte vad du fått ifrån, låter helt orimligt. Däremot skulle ju teoretiskt sett 100% kunna dö av en giftcocktail.

      Radera
    3. "Vid ökning med 4 grader Celcius kommer det bli omöjligt att bedriva jordbruk på stora delar av jorden. (Imperiled life)

      http://dotearth.blogs.nytimes.com/2009/03/13/scientist-warming-could-cut-population-to-1-billion/

      Radera
  3. Vi har ett ansvar för barn och barnbarn. Jag tycker att du skriver bra - fortsätt länge till. Det tar tid innan de flesta förstår och många höjdare sitter fast i gamla tankebanor. Har sett en del teknisk utveckling som många har haft svårt att ta till sig och konsekvenserna av detta. Väljer räknedosan, ja Tekniska Nomenklaturcentralen bestämde att den skulle heta så.

    Räknedosan fyller 45 nu i höst. Ville köpa några elektronikinstrument på en konkursauktion efter en pianofabrik och såg förvånad hur lite "åldringar" i 30-årsålder och uppåt bjöd som galningar på några nästan nya eldrivna mekaniska multiplikations- och additionsmaskin från Facit. Redan då fanns snabbare Japanska räknedosor i Sverige för kanske 4-500 kr. Alla Facitmaskiner såldes för minst det dubbla till då lyckliga köpare som visste att de kostat ca 15.000 för något år sedan. Året innan var Facits mest lönsamma och året efter hotade konkurs.

    78 kom de första räknarna som hade solceller. Det ansågs som lite dyrt att ersätta batterierna med nymodigheten men 10 år senare gavs sådan räknare i kreditkortsstorlek bort som billig reklam. I år har det blivit lönsamt för privatpersoner att installera för del av elen i Sverige om man har tur och bor hos rätt eldistributör, dvs får fullt ut nyttja överskott utmatat på nätet mot underskott samma månad. Finns en del trevliga forskningsprojekt som lovar betydligt billigare solel om några år.

    Vindkraft är i kris - elpriset har blivit för lågt, men vind blir allt effektivare med ny teknik och största hindret nu är att större vingar kan inte transporteras på våra vägar. Den uppenbara lösningen är att inte använda vägarna för vingarna. Låt dem flyta eller flyga.

    Några års ekonomisk nedgång nu ger lite andrum för utveckling av teknik och som du skriver för att uppenbara för allt fler hur vi ska skapa en så bra framtid som möjligt. Här ska de närliggande problemen med klimatförändringar och peak oil inte få döda några 90%.

    Nanotec

    SvaraRadera
  4. Gillar verkligen slutet på ditt inlägg :-)

    SvaraRadera
  5. Jag tror den världsomspännande recession till inte liten del är orsakad av att vi befinner oss i "peak oil" just nu. Det kommer att rapporteras som en serie konjukturskriser, men är egentligen ett energiproblem. När det riktigt börjar krisa om ett decennium eller så, lär ännu mer förorenande metoder att skapa flytande bränsle börja användas (diesel från kol t ex). Detta kommer då att påskynda klimatförändringen. Det ser tyvärr inte så ljust ut.

    SvaraRadera
  6. Nej, det gör det verkligen inte. Jag tycker att det är knepigt att hantera den här kunskapen. Inte inför mig själv, eller jo, ibland, men mest när jag pratar med andra. Letar förtvivlat efter "så levde de lyckliga..."

    SvaraRadera
  7. Oj vilken bra blogg det här var. Måste läsa alla äldre inlägg nu!

    SvaraRadera

Suck, vad jag är trött på spam. Nu får du visa att du är en riktig människa. Välkommen att kommentera! :-)